We herinneren ons de aanstootgevende woorden van leraren

Vaak laten leraren zichzelf toe om niet alleen onze kennis van het onderwerp, maar ook onze persoonlijkheid te evalueren. We herinneren ons soms hun giftige opmerkingen al ons leven, ze doen ons zelfs jaren later pijn. Waarom zijn deze zinnen zo gekwetst? En hoe ze zichzelf kunnen bevrijden https://libido-verhogen.com/hoe-het-libido-te-verhogen-bij-vrouwen-na-de-bevalling-advies-rol-van-de-partner/ van hun macht?

“Te rusteloos”, “constant afgeleid”, “doet alles te langzaam”, “denkt niet aan de lessen”. Het is niet erg prettig om dit van een leraar over je kind te horen. Het is echter beter om ouders het te laten horen dan het kind zelf. Bovendien zijn de verwijten die op school zijn gericht op school vrijwel zeker veel moeilijker: “Je bent hopeloos”, “middelmatigheid”, “dwaas”, “je gaat naar de ruitenwissers”.

Een plek waar kinderen kennis moeten ontvangen van wijze en zorgzame mentoren, wordt vaak een school van genadigheid en onderdrukking. En één ding is wrok en spot uit gelijke termen, klasgenoten. Maar compleet anders – de moorddadige zinnen van leraren, gezaghebbende volwassenen wier generalisaties de persoonlijkheid van het kind zelf noemen.

De eerste zin

Thomas Mann wijdde het meest trieste en vreugdeloze hoofdstuk in zijn nogal idyllische roman van Buddenbrooki aan op een dag dat zijn held op school doorbrengt. Op een gegeven moment ervaart een tiener zelfs mededogen voor de leraar die hem heeft berispt en zich mentaal tot hem wendt: “Ik verwond je niet, ik bespot je niet, kandidaat van Modernzone, omdat ik denk dat het onbeleefd, lelijk, vulgair is. En wat betaal je aan mij?”

Natuurlijk, sinds de 19e eeuw is er veel veranderd op school. Al was het maar omdat fysieke straffen het verleden zijn gegaan. Maar de schoolkinderen van vandaag lijden. Bijna iedereen heeft een aanstootgevend commentaar op de leraar. Waarom beïnvloeden deze zinnen ons zo, soms het geloof op zichzelf al lang beroofd??

Psychotherapeut Alfred Adler legt uit in zijn werk “Onderwijs van kinderen. De interactie van de geslachten “, hoe” moeilijk voor de mentale toestand van het kind constante slechte beoordelingen in dagboeken of een dubbele reputatie zijn “.

Het kind voelt al zijn minderwaardigheid vanwege het feit dat hij “inferieur is aan volwassenen in groei en kracht”, hij heeft “de indruk dat hij zich in een ongunstige positie bevindt”. Dit gevoel van minderwaardigheid neemt toe wanneer een van de leraren het negatief evalueert.

Bedrogen vertrouwen

Over hoe het leven is geregeld en hoe we zich erin moeten gedragen, zullen we aanvankelijk van volwassenen leren.

“Opgroeien, kunnen we ons niet altijd realiseren waar we dit of die kijk op dingen hebben”, legt de familie -psychotherapeut Oksana Orlova uit. – Deze onkritisch waargenomen, vroege geassimileerde, maar “onverteerde” kennispsychologen noemen introjecten.

Aan het begin van het leven leert elk kind een gezonde gehechtheid aan een belangrijke volwassene op te bouwen, meestal aan de moeder. Terwijl hij socialiseert, begint hij te zoeken naar andere belangrijke volwassenen. En dergelijke mensen zijn leraren aan wie het kind a priori vertrouwt “.

Het lijkt de student dat de leraar meer over hem weet dan zichzelf, en zelfs dat de waarheid deskundig is, die niet beschikbaar is voor de student zelf.

Wanneer de afkeurende opmerkingen van de leraar betrekking hebben op het verkeerde gebied waar hij het recht heeft om de student te evalueren, handelen ze nog meer destructief op het kind, omdat ze de gedachten van de hele groep lijken te zijn, zegt de filosoof en psychotherapeut Nicole Serrin in de Werk “Onze kinderen, deze kleine filosofen”.

“Als we het hebben over de karaktereigenschappen of het uiterlijk van de student, is het kind overtuigd: als de leraar dit zag, dan merkt iedereen om hen heen het op,” benadrukt Nicole Prier. – en hij zal zich moeten verstoppen in een hoek, dit, zoals het hem lijkt, een universeel idee van hem lijkt. “.

Persoonlijke ervaring

“Alleen de jaren van therapie stelde me in staat om mezelf te bevrijden van deze erfenis.”

“In de negende klas wendde de klasleraar op een buitenschoolse gesprek zich plotseling tot mij en zei:” En het lijkt erop dat niets goeds uit je zal werken “, herinnert de psycholoog Irina Mlodik zich. – Het was onverwacht. We hebben niet over mij gesproken, ik heb haar mening niet gevraagd. Maar ik verzamelde mijn hart en vroeg: ‘Waarom?”Ze antwoordde:” Je weet niet hoe je je moet aanpassen als je vriendin “. Voor mij betekende dit op dat moment – je weet niet hoe je sluwheid, manipula moet zijn of zelfs brutaal moet worden.

Toen woedde deze “voorspelling” me. Maar toen ontmoette ik meer dan eens met de teleurstelling van andere mensen in mij. Jarenlang leek het mij dat er iets mis was met mij dat ik niet kon concurreren met ‘juiste’ mensen. Ik geloofde niet in mezelf, zelfs niet toen de eerste successen verschenen: boeken, artikelen, proefschrift.

Ik was verrast dat mijn collega’s en managers me waarderen, mezelf niet konden toeschrijven of hun prestaties of hun erkenning. Het gevoel dat ze me zeker zouden blootstellen, verliet me jarenlang niet. Immers, diep van binnen vertegenwoordig ik niet “niets goeds” en. Alsof iedereen een “dwaas” is.

De jaren van therapie stelde me in staat om mezelf te bevrijden van deze erfenis, en nu kan ik tegen die leraar zeggen: ‘Je werd aangezien. Je begreep waarschijnlijk mensen niet zo goed als het voor jou leek. En over het algemeen schonden ze met deze verklaring zowel ethische grenzen als mijn persoonlijke ‘.

Leraren zijn ouderlijke figuren, we geloven ze, omdat we in veel opzichten door hun mening een idee van onszelf creëren. Tieners laten natuurlijk volwassenen uit het voetstuk vallen, maar ze gaan alleen op volwassen leeftijd en maken zich zeer zorgen, niet weten of ze met haar kunnen omgaan. De toekomst is zo vaag dat ik ergens op wil leunen. Daarom vragen tieners graag een mening over zichzelf via profielen en in sociale netwerken, liefdestests en willen ze over het algemeen zoveel mogelijk over zichzelf weten.

De leraar, net als ouders, kan het kind een sterke basis van zijn geloof in zichzelf inzetten of een gat doorbreken waarin alle prestaties zullen falen. Het is jammer dat niet iedereen verantwoordelijk is voor welke kennis achterblijft in de ziel van het kind. “.

Werkgelegenheid op het ideaal

Op 36 -jarige leeftijd is Maria, het hoofd van de PR -afdeling van een grote telecomoperator, nog steeds blozend als ik in het openbaar moet spreken: “Op 12 -jarige leeftijd ging ik naar een nieuwe school waar ik niemand kende , en was te laat voor de les van de chemie. Alle studenten zaten al in het veld. De leraar ontmoette me luid: “Het mooie begin! Laat voor tien minuten! Je doet het juiste om te blozen!”

Sindsdien ben ik constant blozen. Elke keer in een stressvolle situatie voel ik dat iedereen naar me kijkt en ik ben bedekt met een acuut gevoel van schaamte “.

O Chirround -opmerkingen raakt volgens Nicole Prier gewond, tegelijkertijd het narcistische begin en het zelfbeeld van het kind. Het woord van de leraar beïnvloedt het ideale “ik” (waar we van dromen) en begint de rol te spelen van “super-i”, ons geweten, innerlijke rechter.

Daarom is het vooral sterk uit de sleur op die leeftijd die overeenkomt met belangrijke fasen van de vorming van de psyche – bijvoorbeeld bij het betreden van de school en tijdens de puberTat. In de eerste jaren van ons leven zijn we “ons eigen ideaal”, volgens Sigmund Freud in zijn boek “On Narcisms. Essays over de theorie van seksualiteit “, maar tegen de leeftijd van zes tot zeven jaar verandert de situatie.

“Ze beginnen de school van het kind veel actiever te evalueren dan in de kleuterschool, en vooral, hij komt uit een staat wanneer hij zichzelf moet zijn – iets als vanzelfsprekend”, legt Nicolas Sur uit. – Het kind wordt kwetsbaar voor extern oordeel, dat niet langer zo vriendelijk is als voorheen. “.

Hij merkt op dat hij niet met alle perfecties is en tolereert liefde, die hij niet langer kan leiden tot zijn “ik”, naar het ideaal, waarnaar hij nu zal streven. “Maar het is precies dit verlangen naar het ideaal,” vervolgt Nicole Prier, “kan worden vernietigd door de verwondingsopmerking van de leraar.”.

© Copyright notes

Related posts

No relevant contents!

No comments

No comments...